Аромати при парфюмите

автор: Виктория Кристиан


Видове аромати при парфюмите



Парфюми с различни аромати

   
   В света на парфюмерията разнообразието на аромати и техните нюанси е огромно. Всяка голяма парфюмерийна къща разделя своите парфюми на различни видове по свои собствени стандарти. Все пак има и общоприета класификация на видовете аромати при парфюмите, с която ще се запознаем днес...

Останалите статии с полезна информация, която е възможно да представлява интерес за вас, можете да видите, ако прегледате картата на сайта. А сега нека ви разкажа за видовете аромати при парфюмите. По принцип ароматите на парфюмите се разделят на мъжки и женски, но често разделянето е достатъчно условно. Има видове парфюми, подходящи и за двата пола, специфични нотки могат да се доловят както при единия, така и при другия вид, в зависимост от основния мотив на колекцията парфюми. И така, след като миналият път поговорихме за едни от най-странните парфюми, днес нека видим, какви са видовете парфюми според техния аромат.
   Шипрови парфюми (дамски и мъжки). Названието на този вид аромати при парфюмите идва от името на о. Кипър, а тяхното ухание е предпочитано от хората, които обичат природата. Долавя се мирис на дъбов мъх, градински чай, лавандула, пачули (растение от семейството на ментата) и смола. Представители на този вид са парфюмите Miss Dior на Christian Dior, DK Unleaded от Donna Karan, Boss Elements от Hugo Boss.
   Цитрусови парфюми (дамски и мъжки). Усеща се мирисът на мандарини, лимон, грейпфрут, бергамотово масло. Създават усещане за свежест и лекота, тонизират. Подходящи за почивните дни или за по-специални случаи. Примери - Gieffeffe на Gianfranco Ferre, Eau de Rochas от Rochas, Blue Jeans на Versace, Armani от Giorgio Armani.
   Флорални (парфюми с мирис на цветя). Модните тенденции постоянно се променят, но това си остава и до днес класически избор. Този вид аромати естествено включва парфюми, които се считат за дамски, но има и изключения. В края на краищата, защо да лишаваме мъжете от възможността да ухаят на нарцис, например? В тази група се включват парфюми и с мирис на гардения, теменуга, карамфил, лилия, жасмин, роза... Представители на този вид са Joy на Jean Patou, Eternity от Calvin Klein, Chloe от Lagerfeld, Voile de Jasmin на Bvlgari (или Bulgari, както понякога се изписва), Kenzo D'ete, Serpentine на Roberto Cavalli, J'adore от Christian Dior, Miracle от Lancome. 
   Като отделен подвид можем да обособим източно-флоралните аромати. При тези парфюми мирисът е малко по-екзотичен, с ориенталски нотки. Примери - Sun Moon Stars от Karl Lagerfeld, Joop!, Samsara Guerlain.
   Фужерови/папратови (дамски и мъжки парфюми). Наименованието им идва от френската дума fougère (папрат), което е доста забавно - папратите не могат да се похвалят със силен и приятен аромат. Примери за този вид парфюми - Baryshnikov от Parlux, Safari на Ralph Lauren, Boss на Hugo Boss и Paco Rabanne.
   Плодови (дамски парфюми). При тях се долавят нотки на мандарина, папая, ананас, ябълка, кайсия, бергамот и нероли (произвежда се от цветовете на горчивия портокал). Също навяват усещане за чистота и свежест, ободряват и създават приповдигнато настроение. Представители на този вид са парфюмите Liz Claiborne от L. Claiborne, Jess от Jessica McClintock, Lauren от Ralph Lauren и др.
   Алдехидни (съвременни женски аромати). Този  вид парфюми се синтезират от алдехиди - многобройна група химически съединения, което позволява създаването на разнообразни и оригинални аромати. Тази тенденция е популяризирана от Coco Chanel с емблематичния Chanel №5. Популярни парфюми от този вид са White Linen от Estee Lauder, Red от Giorgio Beverly Hills.
   "Зелени" аромати (отново - типично дамски парфюми). Аромати на бор, хвойна, розмарин и лавандула. Напомнят мириса на зелени листя и свежо окосена трева. Към този вид парфюми се отнасят например Sung от Alfred Sung, Chanel №19 на Chanel, Gio от Giorgio Armani.
   "Морски" или "озонови" аромати (дамски и мъжки). Този вид аромати, въпреки че е изцяло на синтетична основа, напомня за морския бриз, за свежеста на планинските потоци, за летните гръмотевични бури. Предпочитани от по-спортни натури, подходящи за млади хора. Известни парфюми - Acqua Di Gio от Giorgio Armani, Davidoff Cool Water pour homme и Davidoff Cool Water pour femme, Duna на Christian Dior, O-Zone Woman и O-Zone Man от Sergio Tacchini.
   Ориенталски аромати (дамски и мъжки парфюми). Екзотичен мирис на различни подправки, амбра (вещество на восъчна основа), смола, тютюн, дървесни видове. По-топли и сладникави аромати, с по-тежък и плътен мирис, подходящи за вечерта и зимния сезон. В тази група се открояват парфюмите Organza Indecence от Givenchy, Opuim от Yves Saint Laurent, Black Pearls от Elizabeth Taylor, Shalimar от Guerlain, Casmir от Chopard.
   Аромати, напомнящи мириса на обработена кожа (типично мъжки парфюми). Част от съставките са хвойна, екстракт от брезова кора (смола). С подобен вид аромат са парфюмите Pour Lui от Oscar de la Renta, English Leather от Dana, Royal Copenhagen и други.
   Това са основните видове аромати при парфюмите, но трябва да имате предвид, че много парфюмерийни продукти са с толкова богат аромат, че трудно биха могли да се причислят само към една определена група. Също така, можете да попаднете и на други класификации на видовете парфюми (например - според тяхната концентрация), но в края на краищата най-важното е да подберете най-подходящото за себе си благоухание, такова, което ще се превърне във ваша "запазена марка" и ще доставя удоволствие както на вас, така и на любимия ви човек.
Разбира се, разделението е достатъчно условно, специалистите водят често спорове помежду си, но ние, простосмъртните, не е нужно да се задълбочаваме чак толкова. Най-важното е парфюмът да ни хареса. Все пак, надявам се, че тази статия ще ви помогне да се ориентирате във видовете аромати при парфюмите и ще улесни избора ви, когато посетите парфюмерийния магазин или избирате нещо от популярните Интернет сайтове за парфюми.