Избор на парфюм

автор: Виктория Кристиан


Избор на парфюм

- 10 въпроса, 9 отговора



   Изборът на парфюм може да бъде колкото приятно, толкова и изнервящо занятие. Как да изберем най-хубавия сред всички тези прекрасни ухания? Често се случва след като мине известно време да установим, че и този път не сме избрали уникалния и единствен аромат, изразяващ в най-пълна степен нашата неповторима индивидуалност, нашата душевност и характер. Това е така, защото има някои тънкости, те трябва да се вземат под внимание. Ето няколко въпроса, отговорите на които ще ви помогнат да направите своя избор...
Ако случайно изложената тук информация не ви е достатъчна - потърсете още, като прегледате Съдържанието. Но, да не губим време, а да потърсим отговори на въпросите, свързани с избора на парфюм.
   Първи въпрос: Как се пробва нов парфюм?
   Отговор: Когато пробвате нов парфюм, трябва да капнете няколко капки върху кожата на китката и да изчакате поне няколко минути. Трябва да дадете възможност на парфюма да разкрие в най-пълна степен своя мирис, да ви проговори, да докосне нежно обонянието ви с цялата гама на своя аромат. Груба грешка е да разтърквате мястото, на което е нанесен парфюма - това поврежда молекулите му и променя аромата.
   Втори въпрос: Можем ли да направим избор като подушим парфюма направо от флакона?
   Отговор: Разбира се, че не. По този начин се усещат най-вече изпаренията на спирта, в най-добрия случай можем да доловим единствено горната нота на парфюма, но не и пълната гама на неговото ухание.
   Трети въпрос: Колко парфюма могат да се пробват наведнъж, за да направим своя избор?
   Отговор: Не повече от 1-2, максимум три вида. Човешкото обоняние е деликатен инструмент. Не бива да го претоварвате, защото логичният резултат ще бъде блокирането на рецепторите. Вие просто няма да можете да оцените уханията на парфюмите и трудно ще ги различите едно от друго. Важен съвет - когато избирате нов парфюм, трябва да сте напълно отпочинали, това изостря обонянието. И разбира се - не бива да сте напарфюмирани, за да не се смесват ароматите.
   Четвърти въпрос: Защо парфюмът, който избрах в магазина, у дома мирише различно?
   Отговор: В магазина за парфюмерия е достатъчно трудно да почувствате характера на вашия нов парфюм - мирисът му се смесва с мириса на много други. Своето значение имат и условията на околната среда - температура, влажност. От значение е и колко време парфюмът е престоял върху вашата кожа.
   Пети въпрос: Защо парфюмът, който купих с такова желание, след няколко часа престава да ми харесва?
   Отговор: Вече знаете, че на парфюма му е нужно време, за да ви разкрие своята истинска същност. Времето, прекарано в магазина, обикновено не е достатъчно. Важно е да изчакате да изветрее спирта, но и след това мирисът се променя. Постепенно отзвучава горната нота, разкривайки основния акцент, след това и той избледнява, отстъпвайки мястото си на завършващата нота. Понякога е нужно да използвате парфюма няколко дни, за да направите окончателен избор и да решите дали ви харесва. Не купувайте веднага най-големия флакон, вземете мостра - след това винаги можете да поръчате още.
   Шести въпрос: Защо с течение на времето преставам да усещам аромата на моя парфюм, въпреки че използвам дори по-голямо количество, отколкото в началото?
   Отговор: Най-вероятната причина е, че обонянието ви е привикнало към този аромат и просто не реагира на познатия мирис. Не допускайте грешката да се поливате с парфюма от главата до петите - това няма да помогне, а със сигурност ще отблъсне хората около вас. Дайте си почивка, сменете любимото си ухание поне за кратко, купете си нещо ново. Попитайте за мнение и вашите близки - ако те продължават нормално да усещат аромата, значи наистина причината е във вашето обоняние. В противен случай - една от възможните причини се крие в отговора на следващия въпрос...
   Седми въпрос: Колко време мога да използвам парфюма, след като го отворя за първи път?
   Отговор: Средно - около половин година. При контакта си с въздуха парфюмът започва да променя своя мирис и след половин година това се усеща осезаемо. Уханието се променя и все повече се отдалечава от първоначалното. Значи - време е да си купим нов :)
   Осми въпрос: Какви видове парфюми има?
   Отговор: Има различни класификации на видовете парфюми. Една от най-разпространените е според тяхната концентрация (но и тук има вариации). По-пълна представа дава класификацията според вида на аромата, въпреки че и тя е достатъчно условна.
   Девети въпрос: Как да направим правилен избор?
   Отговор: Не очаквайте да получите точна инструкция. Факторите и тънкостите, които трябва да се вземат предвид, са много. Освен това всеки възприема мириса на парфюмите по свой уникален начин, своето значение имат вида на вашата кожа, характера ви, дори моментното ви настроение. Влияние оказва и околната среда, от значение е даже сезонът. Опитайте се обаче да си осигурите следните важни условия за избор на подходящ за вас парфюм - достатъчно време, добро настроение, спокойна обстановка, във въздуха не бива да има други миризми, които да пречат на обонянието ви. Сами разбирате - в парфюмерийния магазин трудно ще направите своя избор.
   Най-удобен вариант е да си поръчате от Интернет-магазин малко количество от заинтересувалия ви парфюм, да опознаете в продължение на няколко дни неговия характер и ако наистина ви допада - да си купите по-голям флакон.
   Десети въпрос: Кой е най-хубавият парфюм?
   Отговор: ?

Това бяха десетте въпроса, които най-често си задаваме при избора на парфюм. Действително - има немалко тънкости при използването на парфюмите. Най-важното е да ни носят радост и да оказват положително вличние на хората около нас, но спазването на някои основни правила ще ни помогнат не само да изберем най-подходящия за нас парфюм, но и да го използваме с максимален ефект. В следващата публикация ще дадем и няколко практически съвета, които могат да ви бъдат от полза, докато преглеждате предложенията в сайтовете на парфюмерийните магазини.